1926

Το Γυμνάσιο Θέρμου ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 21 Σεπτεμβρίου του 1926. Την ίδια εποχή στο νομό λειτουργούν ακόμη τρία σχολεία: στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι και στη Ναύπακτο! Αρχικά έχει 67 μαθητές, 64 αγόρια και μόνο 3 κορίτσια.

1940 - Κατοχή

Παρά τον πόλεμο το Γυμνάσιο συνεχίζει να λειτουργεί. Τον Ιούλιο του 1943 έγινε η πρώτη ένοπλη αντίσταση κατά των Γερμανών κοντά στο Θέρμο, στο χωριό Μυρτιά. Σκοτώθηκαν 120 Γερμανοί στρατιώτες. Ως αντίποινα οι Γερμανοί έκαψαν το Θέρμο και φυσικά το σχολείο. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Γυμνασιάρχη Ιωάννη Λιανού, το σχολείο επαναλειτουργεί. Μετά την απελευθέρωση (1944) είναι το πρώτο δημόσιο κτήριο της ευρύτερης περιοχής που ανοικοδομείται.

Δεκαετία του ΄50

Τα μεταπολεμικά χρόνια ήταν ιδιαίτερα ταραγμένα από κάθε άποψη κοινωνικά, πολιτικά, ιδεολογικά αλλά και …σεισμικά: Νοέμβρης του 1953, ένας φοβερός σεισμός αναστατώνει τη Δυτική Ελλάδα. Το κτήριο του Γυμνασίου χρειάστηκε πάλι επισκευές, που διήρκεσαν ένα εξάμηνο περίπου.

 

 

 

 

 

Δεκαετία 1960- 1970

Θεσμοθετείται η δωρεάν παιδεία κι ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται κατακόρυφα. Το σχολικό έτος 1968-1969 ο αριθμός των μαθητών ανέρχεται σε 679. Το 1965 το γυμνάσιο επεκτείνεται γιατί οι αίθουσες δεν επαρκούσαν. Κι ύστερα ακολουθούν τα χρόνια της δικτατορίας. Δύσκολα χρόνια για όλους. Παρ’ όλες τις δυσκολίες το σχολείο καταφέρνει να μεταλαμπαδεύει τη γνώση και πολλοί μαθητές διαπρέπουν στα λιγοστά τότε πανεπιστήμια της χώρας. Εξάλλου διαχρονικά υπήρξε το κέντρο της πολιτιστικής ζωής του τόπου.

 Δεκαετία 1970- 1980

Τα Γυμνάσια από 6τάξια γίνονται 3τάξια και ιδρύονται 3τάξια Λύκεια. Είναι η εποχή που ο αριθμός των μαθητών αρχίζει να μειώνεται, ιδιαίτερα στο Λύκειο. Ο περισσότερος κόσμος αρχίζει να αναζητά το όνειρο στις μεγαλουπόλεις. Έτσι στα επόμενα είκοσι χρόνια το Γυμνάσιο - Λύκειο Θέρμου λειτουργεί με λιγότερους μαθητές αλλά με την παράδοση να συνεχίζεται. Πλήθος απ’ αυτούς τους μαθητές του σχολείου διέπρεψαν και διακρίθηκαν στο στίβο της ζωής. Μητροπολίτες, καθηγητές Πανεπιστημίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ανώτεροι και ανώτατοι δικαστικοί υπάλληλοι, πυρηνικοί επιστήμονες άνθρωποι που έγραψαν και γράφουν ακόμη ιστορία. Αλλά και σήμερα από το σχολείο μας βγαίνουν αριστούχοι με λαμπρή σταδιοδρομία, παρότι το Θέρμο είναι μια ημιορεινή περιοχή, μακριά από τα αστικά κέντρα με τις πολλαπλές γνωστικές επιλογές και παροχές. Οι επιτυχίες δε μειώνονται αναλογικά με τον αριθμό των μαθητών. Και τούτο δείχνει ότι ο αυτός ο τόπος ο μικρός ο μέγας κατά τον ποιητή νυν και αεί θα ανεβαίνει στο φως…

 

 

 

 

10 Απριλίου 2007

Απανωτοί σεισμοί με το επίκεντρο μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά, πληγώνουν και πάλι το κτήριο. Ευτυχώς το σχολείο ήταν κλειστό λόγω των διακοπών του Πάσχα και δεν θρηνήσαμε θύματα. Οι πόρτες έκλεισαν κι έτσι ο πιο φιλόξενος χώρος του Θέρμου έγινε άξενος, έρημος, βαριά τραυματισμένος. Εκεί ακούμπησαν γενιές και γενιές νέων ανθρώπων, τους πόθους, τα όνειρα, εκεί αγάπησαν, εκεί φαντάστηκαν το μαγικό «μεγάλωμα» και τη «λύτρωση» από τα καθημερινά «βάσανα» των σχολικών χρόνων. Κι οι μέρες έμοιαζαν αβάσταγες –σύμφωνα με τις αφηγήσεις των μαθητών και καθηγητών που τις βίωσαν. Η Πολιτεία, κατά παράδοξο τρόπο, αντέδρασε γρήγορα και σύμφωνα με τη δήλωση του Δημάρχου, έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ παγκοσμίως! Το Γυμνάσιο - Λύκειο Θέρμου λειτούργησε ξανά σ’ άλλον τόπο μ’ άλλον τρόπο όμως… Οι συνθήκες λίγο …προσφυγικές. Ήδη έχουν αποφοιτήσει μαθητές που δεν γνώρισαν το παλιό σχολείο. Ευτυχώς τη σχολική χρονιά 2016-17 το παλιό κτήριο αποπερατώθηκε αλλά φιλοξενεί μόνο το Γυμνάσιο.

 

 

 

 

2020

Το Λύκειο αποκτά το δικό του σχολείο