Η Αιτωλοακαρνανία ή ο Νομός Αιτωλίας & Ακαρνανίας όπως είναι η επίσημη ονομασία του βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό άκρο της Στερεάς Ελλάδας, έχει έκταση 5,711 τ. χλμ. (ο μεγαλύτερος ανάμεσα στους 51 νομούς της χώρας, με ποσοστό εδάφους 4,1% στο σύνολο της επικράτειας) και πληθυσμό 209.500 κατοίκους, από τους οποίους το συντριπτικό ποσοστό κατοικούν μέχρι την υψομετρική ζώνη των 800 μέτρων, με πυκνότητα 35,70 κάτοικοι ανά τ. χλμ.    

 

Το Θέρμο είναι κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας με μόνιμο πληθυσμό (ο καθαυτό οικισμός) 1.716 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Είναι έδρα του ομώνυμου δήμου[1], με πληθυσμό 8.242 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011). Το Θέρμο είναι χτισμένο στα ορεινά της Επαρχίας Τριχωνίδας και ο δήμος είναι πολύ εκτεταμένος και περιλαμβάνει πολλά ορεινά κυρίως χωριά.
Απέχει 32 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο.

 

  • Αξιοθέατα Θέρμου
    Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της πόλης.
    Η λίμνη Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη της Ελλάδας.
    Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), που βρίσκεται στο χωριό Μέγας Δένδρος.
    Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής όπου υπάρχει και αναπαράσταση κρυφού σχολείου που λειτουργούσε εκεί, με κέρινα ομοιώματα.
    Το μοναστήρι της Μυρτιάς, το οποίο ιδρύθηκε το 1491.
    Ο διπλός ναός του Αγίου Νικολάου / Ταξιαρχών στο νεκροταφείο του χωριού Αγία Σοφία, που είναι χτισμένος με υλικά από αρχαίο ναό της Αρτέμιδος. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ο ερειπωμένος ναός της Αγίας Σοφίας του 13ου αιώνα.
    Ο Εύηνος ποταμός. Στις ορεινές περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο ποταμός υπάρχει πλήθος από μικρά χωριά, γεφύρια και χαράδρες. Η περιοχή προσφέρεται και για ράφτινγκ.
    Το Αργυρό Πηγάδι, ένα χωριό του Δήμου σε ύψος 1.000 μέτρων κάτω από την κορυφή της «Τριανταφυλλιάς» ύψους 1817 μέτρων.
    Ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα (1847), ένα ξωκλήσι με πέντε τρούλους που βρίσκεται στο χωριό Αργυρό Πηγάδι.